Hadewych Minis opent ‘Spinning voor Rett’ in Dongen.hadewych-minis-rett-zonnebloemen-minis

Actrice en zangeres Hadewych Minis, recent winnares van het ‘Gouden Kalf’ voor de beste vrouwelijke hoofdrol in de film Borgman, opent zondag 15 December het 3e ‘Spinning voor Rett’ evenement. Van Gils Sport & Fitness organiseert wederom een spinning marathon ten behoeve van de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging (NRSV). Onder het motto ‘Rett Mijn Toekomst’ vindt er op 14 en 15 december een benefiet weekend voor Rett plaats in cultureel centrum de Cammeleur in Dongen. Hadewych Minis is als ambassadrice van de NRSV aanwezig.

 

Lisa heeft het Rett syndroom.
Een aantal jaar geleden kwam Van Gils Sport & Fitness in contact met Lisa. Mathijs, de broer van Lisa, volgde Karatelessen bij Peter van Gils. Lisa kwam wel eens mee naar de sportschool en viel meteen op door haar vriendelijke innemende glimlach. Toch was Lisa anders dan de meisjes van haar leeftijd. Ze praatte niet, liep niet en was druk met in haar handjes wrijven. Mathijs legde trots uit dat zijn zusje speciaal is; “Lisa heeft het Rett Syndroom, is heeeel lief en praat met haar ogen”.


Het Rett syndroom is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis die alleen bij meisjes voorkomt. Er zijn in Nederland slechts 250 meisjes met dit Syndroom. Een gemuteerd gen zorgt voor onvoldoende rijping van het zenuwstelsel, met name van de hersenstam. De symptomen treden op na een periode van ogenschijnlijk normale ontwikkeling, vanaf een leeftijd van 6-18 maanden. De ontwikkeling vertraagt en verlies van motorische vaardigheid en communicatie volgt, met in vrijwel alle gevallen volledig verlies van spraak en loopvermogen. Bij bijna alle meisjes ontstaan bijkomende problemen zoals ademhalingsproblemen, epilepsie en scoliose(verkromming van de rug). De meeste meisjes ondergaan hun hele leven therapie gericht op motoriek en communicatie. De opbrengst van het benefiet weekend zal besteed worden aan het scoliose onderzoek. Vroeg of laat krijgen alle Rett meiden te maken met de verschrikkelijke gevolgen van het vergroeien van de rug. Het onderzoek is gericht op preventie en behandeling van scoliose.

Benefiet weekend voor Rett
In het weekend van 14/15 december 2013 vindt er een daverend evenement plaats in de Cammeleur! Het Donckhuys en Van Gils Sport en Fitness organiseren een muzikale én sportieve belevenis vol activiteiten, Swinging en Spinning voor Rett. Op zaterdag 14 december beginnen we met het Van Gils Sport Budo toernooi. Tussen 14:00 en 16:00uur vind er een Judo, Karate en Nunchaku toernooi plaats waarvoor u als toeschouwer van harte bent uitgenodigd. Vervolgens kun je vanaf  20:00 uur ‘Swingen voor Rett’ met geweldige Dongense bands als  CoverUp en de Uitslaopers! en meedoen met Serious request4Rett. Op zondag 15 december kun je meedoen aan ‘Spinning voor Rett’ . Je schrijft je in voor 1, 3 of 6 uur. Ook Lonnes is weer aanwezig met de workshop cakepops versieren maar er zijn nog meer leuke activiteiten. Kijk voor het volledige programma of om je in te schrijven voor ‘Spinning voor Rett’ op www.rettmijntoekomst.nl

website security