Spinnen voor het goede doel

AfbeeldingBartho Braat knipt samen met Rogier Balk en zijn dochter Lisa het lint door als startsein voor het spinnen. foto René Schotanus/het fotoburo

DONGEN - Ze werd geboren als ieder ander. Maar na zes maanden ontdekten de ouders van Lisa Balk (3) dat er iets met haar aan de hand was.

Ze ontwikkelde zich niet verder en ging niet kruipen of staan. "Vanaf dat moment kwamen we in een medische molen terecht", aldus vader Rogier Balk.

Lisa bleek het Rett-syndroom te hebben.

bron: BN de Stem

Een zeldzame ontwikkelingsstoornis door een genetische afwijking op het X-chromosoom. Bij artsen is het vaak niet de eerste diagnose en er zijn nog veel onduidelijkheden. De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging wil hier wat aan doen, maar dat kost geld. Reden voor Rogier Balk om de samenwerking te zoeken met Van Gils Sport & Fitness uit Dongen voor een inzamelingsactie in de vorm van een spinningevenement. Zaterdagavond vond het plaats in 't Schouw in Dongen.

Het was de derde keer dat de sportschool een dergelijk evenement opzette, maar telkens voor een ander goed doel. In totaal schreven 89 mensen zich in voor de vier spinningsessies van telkens een uur. Sommigen fietsten een uur voor een bedrag van tien euro, enkele fanatiekelingen gingen voor vier uur en doneerden daarmee 25 euro.

De Rett Syndroom Vereniging was aanwezig in de vorm van bestuurslid Anja Versteeg-Peters en ambassadeur Bartho Braat (bekend als Jef uit Goede Tijden, Slechte Tijden) Braat komt vaker naar sportevenementen voor de vereniging, om naar eigen zeggen "iets nuttigs met je bekende hoofd te doen".

Volgens Versteeg-Peters zijn evenementen zoals die in Dongen niet alleen nodig om geld bijeen te krijgen, maar ook om de aandoening bekender te maken: "Rett-meisjes kunnen en weten veel meer dan mensen denken. Ze praten met hun ogen", aldus Versteeg-Peters. Omdat er nog andere acties lopen is nog niet bekend hoeveel geld er zaterdag is opgehaald. Dat wordt in januari bekendgemaakt.

 

website security